SER FETA W ZALEWIE ZIOŁOWEJ

Żółte, białe i pleśniowe, czyli wszystko o serach.

SER FETA W ZALEWIE ZIOŁOWEJ

Postprzez Crael » sobota, 8 maja 2010, 18:52

SER FETA W ZALEWIE ZIOŁOWEJ

Olej z pestek winogron lub oliwa ok. 150-200 ml
Pieprz kolorowy kilkanaście ziarenek
Pomidory suszone kilka kawałków
Borówki suszone kilkanaście ziarenek
Ziele angielskie kilka ziarenek
Liść laurowy 2szt.
Bazylia świeża kilka listków porozrywanych na kawałki
Rozmaryn kilka listków
Oregano szczypta w trzy palce (niestety miałem tylko suszone)
Odrobina suszonej mięty.

Wszystkie składniki wsypać do słoika i zalać olejem. Odstawić na kilka dni do przemacerowania
Po ok. 1 tygodniu
Ser feta 1 kostka
w.w olej ziołowy
ser pokroić w kostkę o boku ok. 1cm
na dno słoika wlać trochę oleju i układać kostki sera feta, warstwy sera zalewać olejem z ziołami i przekładać pomidorami aż do wykończenia sera. Zalać do końca olejem tak, żeby ser był przykryty w całości.
Odstawić do lodówki na ok. 10 –14 dni.
Po tym czasie doskonały do kanapek lub w postaci koreczków, my zjadamy sam bez zbędnych dodatków i znika w oczach.
Doskonały do wszelakich sałatek
Smacznego

No i oczywiście zdjęcie

Obrazek
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: SER FETA W ZALEWIE ZIOŁOWEJ

Postprzez Chef Paul » sobota, 8 maja 2010, 22:04

Bardzo lubię grecką fetę. U mnie dostępna bez problemu ... doskonale nadaje się do omletu ze szpinakiem :)
... feta z ziołami jest jednak moim zdaniem najlepsza.

smakowite pozdróweczka
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Avatar użytkownika
Chef Paul
 
Posty: 171
Dołączył(a): sobota, 12 gru 2009, 18:09
Lokalizacja: Florida / Wielkopolska

Re: SER FETA W ZALEWIE ZIOŁOWEJ

Postprzez Crael » sobota, 8 maja 2010, 22:38

Polecam szaszłyczek : kostka takiego marynowanego sera feta, czarna oliwka (jak ktoś lubi może być zielona, ja osobiście lubię tylko czarne wytrawne bułgarskie) i pomidorek koktailowy, polane aromatycznym olejem od sera i do tego kuśtyczek zmrożonego uzo. :lol: :lol: :lol:
smacznego :lol: :lol:
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Sery i serowarstwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron