NASZE SERY

Żółte, białe i pleśniowe, czyli wszystko o serach.

Re: NASZE SERY

Postprzez Crael » czwartek, 12 kwi 2012, 23:15

Moja mozarella w trakcie produkcji. 3 do zalewy 1 do grzania :lol: :lol:
Załączniki
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: NASZE SERY

Postprzez daro » poniedziałek, 14 maja 2012, 17:45

Podziej się Craelku przepisem na tą zaiste zacną Mozarellę ;)
By się i ukulało ale trza wiedzieć co i jak.
Pijąc powinno się znać miarę, w przeciwnym razie można wypić za mało!
Avatar użytkownika
daro
 
Posty: 366
Dołączył(a): czwartek, 27 sty 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: NASZE SERY

Postprzez Crael » poniedziałek, 17 wrz 2012, 00:19

Przepraszam najmocniej zupełnie wyleciało mi to z głowy :oops: :oops: :oops:
Starość nie radość skleroza :D :D :D Dzięki Wiedźmo za przypomnienie

Mozarella
5 litrów mleka od krowy należy podgrzać do temp 38 st . Dodać ok. szklanki jogurtu Bałkanskiego (lub innego w tym typie) i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach gdy temperatura ustabilizuje się na 38 st dodajemy 250 mg (1/4 grama) podpuszczki rozpuszczonej w ok. 100 ml letniej wody
Podpuszczka musi mieć stężenie 1g / 20l mleka. Można użyć innej podpuszczki w ilości i stężeniu odpowiednim do ilości mleka.
Zostawiamy garnek na ok. 45 min do godziny, w temp 38 st aby wytworzył się skrzep.
Skrzep kroimy na kawałki 4x4 cm i zostawiamy w tej samej temp aż opadnie.
Zlewamy serwatkę z wierzchu i podgrzewamy do ok. 36-38 st
Kroimy skrzep na kawałki ok. 2x2 cm
Ja rozdzieliłem delikatnie rózgą do ubijania białek.
Zostawiam skrzep na ok. 4- 5 godzin podgrzewając do temp ok. 36 -38 st.
Po tym czasie ser robi się gumowaty.
Dzielę ser na kawałki piłki ping pong.
Zlaną serwatkę do niedużego garnka zagotowuję odstawiam z ognia i do gorącej wrzucam kawałki sera.
Gdy zacznie być całkiem gumowaty wyciągam zagniatam w kulki studzę i wrzucam do solanki
2 łyżki soli na 1 litr wody.
Tak zabezpieczona może leżeć kilkanaście dni
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Sery i serowarstwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron