NASZE SERY

Żółte, białe i pleśniowe, czyli wszystko o serach.

Re: NASZE SERY

Postprzez Wiedźma » niedziela, 31 paź 2010, 12:53

A oto moje nowe, stare ;) "wynalazki" serowe :D .
Załączniki
Biały, ususzony, starkowany ser. Tej metody wykorzystania twarogu nauczyła mnie Dorota, żona Tomusia :)
Tak można wykorzystać ten ser
Bryndza z bundzu, który mi jakiś czas temu został w lodówce ;)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: NASZE SERY

Postprzez Crael » wtorek, 9 lis 2010, 01:24

Pysznie wyglądają te Twoje serki. Możesz coś przybliżyć: ile czasu były wędzone, jakim dymem i w jakiej temperaturze?
Ile wychodzi gotowego sera z powiedzmy 10 litrów mleka?
Pozdrawiam
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: NASZE SERY

Postprzez pedro » niedziela, 17 kwi 2011, 09:15

A tu kilka serków kolegi Crael'a.
Załączniki
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: NASZE SERY

Postprzez szamanicaaa » niedziela, 17 kwi 2011, 14:33

Wyglądają smakowicie!!!!!!!!!!!!

Podziwiam ludzi,którzy potrafią robić takie cudeńka!!!!!!!!!!!!
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: NASZE SERY

Postprzez Wiedźma » niedziela, 17 kwi 2011, 14:45

Teraz jeszcze prosimy Craela o opis tych serków :) .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: NASZE SERY

Postprzez Crael » poniedziałek, 18 kwi 2011, 11:33

Proszę bardzo opis jak do tego doszło!
Kupiłem 20 litrów mleka, schłodziłem i oddzieliłem śmietanę. Mam taką fajną bańkę z szybką i kranikiem.
Pozostało ponad 16 litrów mleka.

250 mg podpuszczki w proszku o mocy 100.000 rozpuściłem w ok. 150 ml letniej wody
Mleko podgrzałem do temperatury 38 st. C
Powoli wlałem podpuszczkę i mieszałem ok. 1 minuty
Zawinąłem garnek z mlekiem w dwa koce i dwie kołdry i zostawiłem w spokoju na 1 godzinę.
Odwinąłem garnek i w środku miałem już piękny skrzep.
Długim wędliniarskim nożem pociąłem skrzep w kostkę ok. 5x5
Pozostawiłem w spokoju na ok. 10-15 minut
Wyjmowałem kostki skrzepu na gęste sitka i zostawiałem do odcieknięcia na ok. 20 –30 minut
Po wstępnym odcieknięciu przekładałem po 2-3 porcje do większego i trochę rzadszego sitka.
Mniej więcej co godzinę odwracałem na drugą stronę. Powtarzałem ten zabieg 3-4 razy.
Później wstawiłem do lodówki i odciekało całą noc.
Rano odwróciłem kolejny raz na drugą stronę.
Wieczorem natarłem dokładnie z każdej strony ser solą morską i już nie wkładałem do sitka tylko położyłem na talerzu posypanym grubą solą. Ser postawiłem na chłodnym parapecie i przykryłem pokrywą taką do tortów.
Nacieranie solą powtarzałem przez 3 dni.
Ser leżakował sobie od połowy stycznia do początku marca. Wietrzyłem go kilka razy dziennie, przewracałem rano i wieczorem. Im był starszy tym był lepszy.
Życzę samcznego
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: NASZE SERY

Postprzez wena » poniedziałek, 18 kwi 2011, 18:26

To chyba z piwem jest mniej roboty. Z kolei ser to dobry dodatek do piwa. Chyba jutro zamówię podpuszczkę.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: NASZE SERY

Postprzez Crael » poniedziałek, 18 kwi 2011, 19:26

Ja pojutrze robię ser. roboty jest sporo mniej niż przy piwie. Nie trzeba godzinami warzyć. Później fermentować, filtrować i.t.d. W jeden dzień zrobisz wszystko, później to już tylko kosmetyka :lol: :lol: :lol:
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: NASZE SERY

Postprzez wena » wtorek, 19 kwi 2011, 21:47

Zamówiłem podpuszczkę.
wena
 
Posty: 1207
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:50

Re: NASZE SERY

Postprzez Crael » czwartek, 21 kwi 2011, 19:50

Jak będziesz zamawiał, to poszukaj takiej, do której dadzą w promocji np chlorek wapnia, albo czasami się trafia dodatek kultur sterterowych. Często dodają chusty serowarskie, albo inne dodatki, warto poszukać takich aukcji. Co prawda chlorek wapnia można kupić w dobrych aptekach, ale jak dadzą gratis, to czemu nie skorzystać :lol: :lol:
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sery i serowarstwo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron