Strona 1 z 1

Serek z jugurtu typu greckiego

PostNapisane: poniedziałek, 12 lut 2018, 11:00
przez Wiedźma
Mój serek z jogurtów typu greckiego.Przepis znalazłam w necie. Ja użyłam 2 dużych jogurtów po 400g i łyżeczki soli (można dodać ulubionych ziół). Jogurt grecki wymieszałam z solą.Sitko wyłożyłam gazą i zostawiłam(nad miseczką) w lodówce na 3 dni do ocieknięcia.

Re: Serek z jugurtu typu greckiego

PostNapisane: środa, 14 lut 2018, 06:54
przez szamanicaaa
I tylko tyle??? :shock:
A wygląda tak apetycznie!!!

Re: Serek z jugurtu typu greckiego

PostNapisane: środa, 14 lut 2018, 21:14
przez Wiedźma
szamanicaaa napisał(a):I tylko tyle???

Tylko tyle :)! Serek przypomina w konsystencji i smaku serek "almette".

Re: Serek z jugurtu typu greckiego

PostNapisane: czwartek, 15 lut 2018, 09:17
przez szamanicaaa
To trzeba lecieć po jogurt grecki i zrobić serek z zieloną czubrycą :D

Re: Serek z jugurtu typu greckiego

PostNapisane: niedziela, 18 lut 2018, 12:27
przez Maruda
Robię podobnie i nie tylko z jogurtów ale i z kefirów. Mam problem ze śniadaniem HI :) Zonę odwożę do pracy i nie wiem na co mam ochotę. :) Moja nie za bardzo toleruje laktozę, ale ja uwielbiam mleczne przetwory. Więc robię twarożki z czego się da. Mam grzybek "tybetański" i jak mam ochotę to daję do mleka (nawet UHT 0%) i po krótkim czasie wlewam na sitko z gazą (zrobiłem dużo dziurek w fajnym 1_no litrowym pojemniku, który robi za sitko) A grzybek po robocie opłukuję i do zamrażarki do następnego razu. O ile pamiętam to z litra mleka wychodzi około 200g serka "tybetańskiego" a serwatkę daję do wypieku chleba. Najwięcej serków takich robię jak mam na ogródku ziela, zrywam co jest zielone i do sera. :) :)

Re: Serek z jugurtu typu greckiego

PostNapisane: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:32
przez szamanicaaa
Fajnie!
Ja kiedyś robiłam twaróg z normalnego krowiego mleka-jak u teściowej były krowy.A teraz o mleko trudno a z nowościami nie jestem obeznana :)
Ale serek z jogurtu greckiego już w lodowce ocieka :)