OGÓRKI CHRUPIĄCE MAŁOSOLNE NA SUCHO

OGÓRKI CHRUPIĄCE MAŁOSOLNE NA SUCHO

Postprzez PIOTR _ 229 » czwartek, 21 kwi 2016, 20:47

CHRUPIĄCE OGÓRKI MAŁSOLNE NA SUCHO
http://www.poezja-smaku.pl/chrupiace-og ... -na-sucho/

Ogórki małosolne mogę pochłonąć w każdej ilości.
Zawsze dostaję je po słoiczku od mamy – ja nigdy nie mam gdzie ich przechowywać.
Kilka dni temu dowiedziałam się, że ogórki małosolne można zrobić bez słoików i zalewy.
Tzw. metoda na sucho praktykowana jest w Perm w Rosji.
Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce z przyprawami na dobę.
Tylko tyle.
Wypróbowałam ten sposób od razu – bo pierwsze ogórki już się pojawiły.
Okazało się, że tak przygotowane ogórki są fantastyczne – bardzo chrupiące i w przeciwieństwie
do tych z zalewy – nie tracą koloru.
W smaku prawie nie różnią się od tych z wody – są może bardziej delikatniejsze.
Można je łatwo przechować, bo nie potrzebują wiele miejsca.
Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować taką alternatywną, prostą i szybką metodę przygotowania.

OGÓRKI MAŁOSOLNE – NA SUCHO :

· 1 kg ogórków gruntowych,
· 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części ( ok., 8 - 10 cm ),
· 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu ( można pominąć ),
· 2 gałązki kopru z baldachami ( poza sezonem : pęczek koperku ),
· 2 pokruszone suszone liście laurowe ( można pominąć ),
· 2 zgniecione ziela angielskie ( można pominąć ),
· 1 łyżka ziaren gorczycy,
· 4 - 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
· 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli,

WYKONANIE :

Aby przygotować ogórki małosolne na sucho potrzebujemy zwykłej, plastikowej torebki na mrożonki
( otwartej lub z zapięciem strunowym o pojemności 3 – 5 litrów ).
Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki ( dzięki temu nie tylko stracą goryczkę, ale też wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól ).
Ogórki wrzucamy do torby.
Dodajmy do nich obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń chrzanu, plasterki czosnku, koper, porwany na małe części liść porzeczki / wiśni / chrzanu (opcjonalnie), porwane liście laurowe
( opcjonalnie ), rozgniecione ziela angielskie ( opcjonalnie ) oraz gorczycę, która wraz z chrzanem nadaje chrupkości.
Posypujemy wszystko równomiernie solą.
Szczelnie zamykamy torebkę (moja była bez zapięcia, więc związałam brzeg gumką recepturką ).
Potrząsamy torebką i lekko ugniatamy ( uważając, aby nie przedziurawić torebki) by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka.
Tak przygotowaną torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin.
Ogórki gotowe.
Potem przechowujemy je w lodówce.
POZDROWIENIA Z KRAKOWA - PIOTR
Avatar użytkownika
PIOTR _ 229
 
Posty: 65
Dołączył(a): środa, 15 cze 2011, 00:26
Lokalizacja: KRAKÓW

Re: OGÓRKI CHRUPIĄCE MAŁOSOLNE NA SUCHO

Postprzez Wiedźma » piątek, 22 kwi 2016, 19:36

Można spróbować :) jak sezon ogórkowy się zacznie . Ja jednak zostanę przy tradycyjnym przepisie.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: OGÓRKI CHRUPIĄCE MAŁOSOLNE NA SUCHO

Postprzez bastisz » piątek, 6 maja 2016, 14:06

No zobaczymy co to wyjdzie :lol: właśnie opracowałem wsad z kilograma :D
do 19 tej w lodówce nie mogę się doczekać do jutra :evil:
ważne to dobrze zadymić: jasiu52
Avatar użytkownika
bastisz
 
Posty: 177
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:44
Lokalizacja: Dąbie k/ Będzina

Re: OGÓRKI CHRUPIĄCE MAŁOSOLNE NA SUCHO

Postprzez Wiedźma » sobota, 30 lip 2016, 06:49

Jak wrażenia smakowe ? Sezon ogórkowy trwa, a więc teraz można spróbować zrobić.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: OGÓRKI CHRUPIĄCE MAŁOSOLNE NA SUCHO

Postprzez bastisz » niedziela, 31 lip 2016, 21:50

Smak no powiem że inny jak robionych tradycyjnie , ale ciekawy.
ważne to dobrze zadymić: jasiu52
Avatar użytkownika
bastisz
 
Posty: 177
Dołączył(a): niedziela, 24 sty 2010, 18:44
Lokalizacja: Dąbie k/ Będzina

Re: OGÓRKI CHRUPIĄCE MAŁOSOLNE NA SUCHO

Postprzez Rebaris » wtorek, 4 paź 2016, 08:50

Zjadłbym sobie takiego ogórka ale najlepsze są kiszone takie chrupiące mega dobre
Rebaris
 
Posty: 9
Dołączył(a): wtorek, 27 wrz 2016, 08:31


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron