CHRUPIĄCE OGÓRKI MAŁSOLNE NA SUCHO
http://www.poezja-smaku.pl/chrupiace-og ... -na-sucho/
Ogórki małosolne mogę pochłonąć w każdej ilości.
Zawsze dostaję je po słoiczku od mamy – ja nigdy nie mam gdzie ich przechowywać.
Kilka dni temu dowiedziałam się, że ogórki małosolne można zrobić bez słoików i zalewy.
Tzw. metoda na sucho praktykowana jest w Perm w Rosji.
Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce z przyprawami na dobę.
Tylko tyle.
Wypróbowałam ten sposób od razu – bo pierwsze ogórki już się pojawiły.
Okazało się, że tak przygotowane ogórki są fantastyczne – bardzo chrupiące i w przeciwieństwie
do tych z zalewy – nie tracą koloru.
W smaku prawie nie różnią się od tych z wody – są może bardziej delikatniejsze.
Można je łatwo przechować, bo nie potrzebują wiele miejsca.
Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować taką alternatywną, prostą i szybką metodę przygotowania.
OGÓRKI MAŁOSOLNE – NA SUCHO :
· 1 kg ogórków gruntowych,
· 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części ( ok., 8 - 10 cm ),
· 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu ( można pominąć ),
· 2 gałązki kopru z baldachami ( poza sezonem : pęczek koperku ),
· 2 pokruszone suszone liście laurowe ( można pominąć ),
· 2 zgniecione ziela angielskie ( można pominąć ),
· 1 łyżka ziaren gorczycy,
· 4 - 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
· 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli,
WYKONANIE :
Aby przygotować ogórki małosolne na sucho potrzebujemy zwykłej, plastikowej torebki na mrożonki
( otwartej lub z zapięciem strunowym o pojemności 3 – 5 litrów ).
Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki ( dzięki temu nie tylko stracą goryczkę, ale też wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól ).
Ogórki wrzucamy do torby.
Dodajmy do nich obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń chrzanu, plasterki czosnku, koper, porwany na małe części liść porzeczki / wiśni / chrzanu (opcjonalnie), porwane liście laurowe
( opcjonalnie ), rozgniecione ziela angielskie ( opcjonalnie ) oraz gorczycę, która wraz z chrzanem nadaje chrupkości.
Posypujemy wszystko równomiernie solą.
Szczelnie zamykamy torebkę (moja była bez zapięcia, więc związałam brzeg gumką recepturką ).
Potrząsamy torebką i lekko ugniatamy ( uważając, aby nie przedziurawić torebki) by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka.
Tak przygotowaną torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin.
Ogórki gotowe.
Potem przechowujemy je w lodówce.