boczniaki

boczniaki

Postprzez Wiedźma » niedziela, 24 maja 2015, 09:51

Jakiś czas temu zakupiłam belę słomy z grzybnią boczniaka. Po niecałych 3 tygodniach mogłam się już cieszyć zbiorami :). Może macie jakieś pomysły na wykorzystanie grzybów? Ja już zrobiłam marynowane, usmażyłam kotlety i zamroziłam.


Boczniaki marynowane
(przepis znaleziony w necie)
składniki:
1 kg grzybów, 2 szkl. wody, 0.5 szkl. octu 10%, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren angielskiego ziela, łyżeczka gorczycy, 3 liście laurowe.
Sposób wykonania:

Grzyby należy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 10 min., odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą (wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia do temp. ok. 60°C - 65°C. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15 - 20 min. w zależności od wielkości opakowania lub zagotować w zalewie i gorące wkładać do słoiczków przekręcając je do góry dnem.


Boczniaki w panierce (wybieramy te największe)
składniki:
boczniaki
bułka tarta
mąka
sól i pieprz
jajko
olej do smażenia

Solimy i pieprzymy blaszkowatą stronę kapeluszy i odkładamy grzyby na 10 minut. Po tym czasie obtaczamy boczniaki w jajku, a następie w mące wymieszanej z bułką tartą w stosunku 1:1. Tak przygotowane grzyby smażymy na mocno rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu aż staną się brązowozłote.
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: boczniaki

Postprzez szamanicaaa » poniedziałek, 25 maja 2015, 09:18

Też kiedyś miałam problem z urodzajem boczniaków.Robiłam podobne potrawy-tylko dodatkowo gotowałam jeszcze flaczki z boczniaków.
No i boczniaki jadła cała rodzina-bliższa i dalsza :lol:
W tym roku już prawie się skusiłam na ich hodowlę-ale w ostatniej chwili się wycofałam-bo jest nas teraz o 2 osoby mniej-więc boczniaki byłyby chyba 3 razy na dzień :lol:
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: boczniaki

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 25 maja 2015, 21:44

Część boczniaków trafia do zamrażarki :)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: boczniaki

Postprzez szamanicaaa » wtorek, 26 maja 2015, 08:16

Dobry pomysł-a surowe czy podgotowane?
Te w panierce są superowe-aż mam chętkę na nie :D
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: boczniaki

Postprzez Wiedźma » wtorek, 26 maja 2015, 08:44

szamanicaaa napisał(a):Dobry pomysł-a surowe czy podgotowane?
Te w panierce są superowe-aż mam chętkę na nie :D

Można i surowe i obgotowane.Ja jednak mrożę surowe.
Kotlety są świetne :)!Można je podjadać nawet na zimno :) .
A wczoraj na obiad zrobiłam sobie boczniaki w śmietanie :).

Składniki:
około 30 dag boczniaków
cebula
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
0.5 szkl. śmietany
sól, pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sposób wykonania:

Grzyby pokroić w cienkie paski.Pokroić drobno cebulę. Pozgrzać tłuszcz i na niego włożyć grzyby z cebulą. Smażyć razem ok. 15 min. Śmietanę rozmieszać z mąką, zalać nią grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie całość przez chwilę poddusić. Podając grzyby posypać je posiekaną natką pietruszki.Ja posypałam świeżymi ziołami kaszę :).
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2426
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron