Strona 1 z 1

Roladki z mięsa drobiowego

PostNapisane: czwartek, 10 paź 2013, 11:04
przez Wiedźma
Takie roladki robiłyśmy na jednym ze spotkań Koła Gospodyń. Koleżanka, rodowita Ślązaczka, będąc w jednym z kurortów nadmorskich, dowiedziała się od pań z centralnej Polski ,że to jest rolada śląska :lol: .
Ja trochę ten przepis "podrasowałam" :) . Proste w wykonaniu i smaczne .Polecam!

Składniki :
3 pojedyńcze pierś kurczaka ( można wykorzystać mięso drobiowe gulaszowe)
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki bułki tartej
2 jajka
1 mała cebula
1/2 strąka np czerwonej papryki
sól lub vegeta, pieprz, ja dałam również odrobinę curry
pęczek zielonej pietruszki (drobno posiekać )

Wykonanie:

Mięso, cebulę, paprykę zmielić maszynką do mielenia mięsa. Dodać jajka, bułkę tartą , śmietanę i przyprawy.Wszystko dokładnie wymieszać.
Na folię aluminiową (kawałki folii aby zwinąć małą roladę) wysypać trochę natki zielonej pietruszki,na to położyć porcję mięsa i delikatnie zwinąć .Piec w piekarniku w temperaturze około 180 stop.C około 30 -40 min .