Majonez

Majonez

Postprzez Crael » wtorek, 26 mar 2013, 15:30

Majonez
2 jajka
0.25 litra oleju
sok z cytryny
sól

Oddzielamy żółtka od białek i wkładamy do miski (szklana, porcelanowa, aby nie metalowa) wlewamy 2 małe łyżeczki soku z cytryny i drewnianą pałką ucieramy (ważne: zawsze w tą samą stronę). Gdy masa będzie jednolita rozpoczynamy dodawanie oleju, cały czas oczywiście ucieramy. Na początku olej dodajemy po kropelce później możemy dodawać malutką strużką. Ucieramy cały czas, aż do wyczerpania oleju. Pod koniec ucierania dodajemy sól do smaku. W razie, gdyby podczas ucierania nasz majonez był za gęsty można dodać odrobinę wody o temperaturze pokojowej.
Ważna uwaga: wszystkie składniki z których będziemy ucierać majonez powinny mieć jednakową temperaturę najlepiej pokojową.
Może się zdarzyć, że podczas ucierania nasz majonez może się zacząć warzyć (tak jak zwarzone mleko) możemy to uratować dodając odrobinę gorącej wody.
Gdyby jednak nie udało się uratować zwarzonego majonezu to też nie tragedia. Zaczynamy od nowa w nowej misce od jednego żółtka i ucieramy majonez dodając po troszeczku ten zwarzony
smacznego
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron