KUCHNIA WŁOSKA

KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez BAD-GIRL » poniedziałek, 30 lis 2009, 17:25

Tagietelle z tuńczykiem i małżami

Moja ulubiona potrawa, którą zawsze zamiawiałam w restauracji Quo Vadis w Łodzi, kiedy to byłam wesołą studentką :mrgreen:

Obrazek

Składniki
250 g makaronu tagiatelle ( ew. spaghetti )
1 puszka tuńczyka w oleju
150 g mrożonych małży bez muszli
100 g śmietanki 18 %
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka vegety
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka cząstek cytryny do dekoracji

Na patelnię wrzucić zamrożone małże, podlać je białym winem i dusić aż do odparowania płynu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, którego wcześniej należy odcedzić dokładnie z oleju. Wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy. Całość należy dusić przez ok 3-4 minuty. Makaron ugotować według instrukcji zawartej na opakowaniu, następnie połączyć z ciepłym sosem, wykładać na talerze. Całość świetnie komponuje się z lekkimi winami, osobiście polecam do tego schłodzoną, grecką Retsinę. Smacznego !
Przyjaźń powiększa szczęście i pomniejsza nieszczęście... podwajając naszą radość i dzieląc na pół smutek.
Joseph Addison
Avatar użytkownika
BAD-GIRL
 
Posty: 432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:41
Lokalizacja: Lyck

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez BAD-GIRL » poniedziałek, 30 lis 2009, 17:33

Spaghetti Napoli - klasyk kuchni włoskiej, czyli prostota i smakowitość składników. Uwielbiam.

Obrazek

Składniki
500 g makaronu spaghetti
1 kg świeżych pomidorów
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżki cukru trzcinowego
świeża bazylia
starty parmezan
sól i pieprz do smaku

Zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do cebuli obrane ze skróry i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie do całości dodajemy pokrojoną chilli ( bez pestek) ,pokrojony drobno czosnek oraz ocet. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy cukrem trzcinowym oraz solą i pieprzem do smaku.

Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Wyłożyć makaron na talerze, polać ciepłym sosem, posypać świeżo startym parmezanem oraz udekorować listkami bazylii. Smacznego !
Przyjaźń powiększa szczęście i pomniejsza nieszczęście... podwajając naszą radość i dzieląc na pół smutek.
Joseph Addison
Avatar użytkownika
BAD-GIRL
 
Posty: 432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:41
Lokalizacja: Lyck

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez Chef Paul » niedziela, 13 gru 2009, 05:09

BAD-GIRL napisał(a):...
... w Łodzi, kiedy to byłam wesołą studentką :mrgreen:
...

Za Twoich czasów na WAM-ie już wesoło było :?: :o

pozdróweczka
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Avatar użytkownika
Chef Paul
 
Posty: 171
Dołączył(a): sobota, 12 gru 2009, 18:09
Lokalizacja: Florida / Wielkopolska

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez BAD-GIRL » niedziela, 13 gru 2009, 12:34

WAM był smutny ...ale ja byłam wesoła ;) :lol: . Pozdrawiam.
Przyjaźń powiększa szczęście i pomniejsza nieszczęście... podwajając naszą radość i dzieląc na pół smutek.
Joseph Addison
Avatar użytkownika
BAD-GIRL
 
Posty: 432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:41
Lokalizacja: Lyck

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez Chef Paul » niedziela, 13 gru 2009, 13:21

... za to tutaj może być wesoło Ganja Gourmet :D ;) ... ciekawe kiedy na Florydzie taką otworzą 8-)
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Avatar użytkownika
Chef Paul
 
Posty: 171
Dołączył(a): sobota, 12 gru 2009, 18:09
Lokalizacja: Florida / Wielkopolska

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez BAD-GIRL » czwartek, 8 kwi 2010, 14:12

Linguine ze szpinakiem i gorgonzolą - proste...pyszne...przyrządzam często.
Inspiracją do tego przepisu był dla mnie przepis Macieja Kuronia na lasagne ze szpinakiem.

Obrazek

Składniki :

500 g makaronu linguine
450 g mrożonego szpinaku
100 g gorgonzoli albo innego sera pleśniowego
2 średnie ząbki czosnku
1 łyżka masła
1,5 łyżeczki vegety
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki białego pieprzu
1,5 łyżeczki cukru
starty parmezan do posypania.

Poddusić na patelni szpinak aż do całkowitego rozmrożenia, chwilę odparować z nadmiaru płynu. Dodać masło, oraz pokruszoną gorgonzolę. Często dodaję zamiast gorgonzoli, Bavarian Blue - wspaniały , kremowy... ale myślę, że nawet nasz Lazur będzie odpowiedni. Podczas gdy ser będzie się roztapiał, dodaję roztarty czosnek z odrobiną soli oraz resztę przypraw. Do powstałego w ten sposób sosu, dodaję ugotowany makaron i mieszam...Gotową pastę wykładam na talerze i posypuję świeżo startym parmezanem. Do tego koniecznie wino, białe czy czerwone ? nie ma znaczenia ja pijam różnie. Smacznego :)
Przyjaźń powiększa szczęście i pomniejsza nieszczęście... podwajając naszą radość i dzieląc na pół smutek.
Joseph Addison
Avatar użytkownika
BAD-GIRL
 
Posty: 432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:41
Lokalizacja: Lyck

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez Crael » czwartek, 8 kwi 2010, 22:59

Widzę, że jesteś ekspertem, od włoskich potraw. :D :D :D :D
Ja niestety jakoś nie trawię tych makaronowych makaronizmów ; :D ;)
Dla mnie makaron to wstążki, rurki, nitki jedyny wyjątek to szpagetka, ale chyba bardziej od szpagata niż od makaronu :oops: ;)
Może kiedyś się nauczę :cry:
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez BAD-GIRL » piątek, 9 kwi 2010, 09:05

Crael napisał(a): Ja niestety jakoś nie trawię tych makaronowych makaronizmów ; :D ;)


Cóż...myślę, że wiele tracisz ... ;) Polecam kiedyś spróbować, może jednak z tym trawieniem nie będzie tak najgorzej ? :D
Pzdr.
Przyjaźń powiększa szczęście i pomniejsza nieszczęście... podwajając naszą radość i dzieląc na pół smutek.
Joseph Addison
Avatar użytkownika
BAD-GIRL
 
Posty: 432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:41
Lokalizacja: Lyck

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez pedro » piątek, 9 kwi 2010, 10:23

A u mnie dziś typowo "włoski" obiad. Makaron z serem na słodko :lol:

To dla domowników. Ja się czym innym zadowolę, bo nie jadam takiej "włoskiej" kuchni :D .
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KUCHNIA WŁOSKA

Postprzez BAD-GIRL » piątek, 9 kwi 2010, 10:29

OK jeżeli nikt nie lubi makaronów, nie będę więcej "zaśmiecać" wątku....;)
Przyjaźń powiększa szczęście i pomniejsza nieszczęście... podwajając naszą radość i dzieląc na pół smutek.
Joseph Addison
Avatar użytkownika
BAD-GIRL
 
Posty: 432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:41
Lokalizacja: Lyck

Następna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron