Pstrąg wędzony

Pstrąg wędzony

Postprzez sławuś » środa, 26 gru 2012, 11:03

Nie mam wielkiego doświadczenia w wędzeniu ryb i przy pomocy szanownych banitów coś tam na święta stworzyłem :D
Pstrągi wyczyściłem ,oprawiłem i do solanki -takiej na jajko + liść laurowy , ziele angielski i kilka ziarenek pieprzu ziarnistego . W tej solance siedziały dobę z kawałkiem ( odrobinę za długo , bo trochę za słone) Po wyciągnięciu z solanki opłukać w zimnej wodzie i porządnie obsuszyć!!! A potem to już tylko wędzenie - wędziłem zimnym dymem około 3 godzin , by na koniec z pół godzinki podnieść temperaturę do 50-60 stopni. Rybki wyszły smaczne , tylko jak wspomniałem odrobinę za słone , ale to rzecz gustu i smaku - taka nauczka na przyszłość hihihihi. A tak na marginesie to nie ma u nas działu poświęconego rybkom... w każdej postaci smażone, gotowane w galaretach itp... może by coś takiego utworzyć?
Załączniki
A to już efekt końcowy....
pstrągi w solance
...i ósmego dnia Pan stworzył Renault....
Avatar użytkownika
sławuś
 
Posty: 89
Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:27
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Re: Pstrąg wędzony

Postprzez pedro » środa, 26 gru 2012, 14:12

Ładne rybki i pewnie smaczne.
Dział rybny stworzymy :D
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1148
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Pstrąg wędzony

Postprzez sławuś » środa, 26 gru 2012, 20:29

Super! bo mam kilka świetnych przepisów na rybki w różnej postaci
...i ósmego dnia Pan stworzył Renault....
Avatar użytkownika
sławuś
 
Posty: 89
Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:27
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron