Zioła

Re: Zioła

Postprzez Wiedźma » niedziela, 20 lut 2011, 22:51

pedro napisał(a):A tu mój szczypiorek .

Nasz szczypiorek :twisted: .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2423
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Zioła

Postprzez radzio » niedziela, 20 lut 2011, 22:57

Coś tam włazi w ten Wasz szczypiorek! Szkodnik jakiś?
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Zioła

Postprzez Wiedźma » niedziela, 20 lut 2011, 23:06

Szkodnika nie ma , ale ja o szczypiorek dbam :).
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2423
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Zioła

Postprzez Crael » niedziela, 20 lut 2011, 23:44

Jak słusznie założyła Tosia, temat ten ma dotyczyć ziół. W tej chwili do jednego worka wrzucone zostały zioła i przyprawy. Wiele ziół jest przyprawami, ale większość niestety nie. Proponuję w związku z tym usystematyzować tematy i stworzyć temat zioła i temat przyprawy. W temacie przyprawy pisalibyśmy o pietruszce, bazylii, szałwii i innych. Myślę, że w tym temacie bardziej uwzględnialibyśmy walory smakowe tych roślin. W temacie zioła myślę, ze bardziej należałoby się skupić nad właściwościami leczniczymi różnych znanych ( a często mało znanych lub wręcz nieznanych) roślin i ich wpływie na nasz organizm. Może się mylę, ale według mnie takie usystematyzowanie tematów ma sens.
No oczywiście decyzja nie należy do mnie. W miarę swojej wiedzy i umiejętności będę wspierał obydwa tematy.
Myślę jednak, że należałoby podzielić tak jak wyżej.
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zioła

Postprzez radzio » poniedziałek, 21 lut 2011, 08:30

W sumie, to ja sprowadziłem ten temat na "złą drogę" swoimi zasiewami :oops: Jeśli można, to proszę o podział tak jak zaproponował to Crael.
Obrazek
Zapraszam do galerii. Chłopaki mają potencjał i już nie stoją "po klatkach"

I jeszcze to...z pozdrowieniami dla mg
http://www.youtube.com/watch?v=dl2-2znG6L0
Avatar użytkownika
radzio
 
Posty: 507
Dołączył(a): piątek, 19 lut 2010, 23:41
Lokalizacja: Płock

Re: Zioła

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 21 lut 2011, 09:21

Temat narazie żyje swoim życiem, ale postaramy się odzielić przyprawy od ziołolecznictwa :).
ps Radzio! Jak teraz spojrzałam na zdjęcie to okazuje się, że krowa w szkodę wlazła ;) :lol:
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2423
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Zioła

Postprzez Tosia » sobota, 26 lut 2011, 18:30

Nie wiem czy IMBIR to zioło czy przyprawa :oops: ale może TO i TO :?:

Imbir - właściwości

Istnieją zapiski w chińskich księgach medycznych z przed 2700 lat p.n.e o właściwościach imbiru. Roślina ta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, jak również przyprawowych.

Użytkowany jest od kilku tysiącleci. Nie występuje już nigdzie w stanie dzikim - imbir jest uprawiany. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas.

W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza. Imbiru powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące, chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy. Imbir ma zastosowanie w produkcji kosmetyków zwłaszcza w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. W kuchni imbir także znalazł wiele zastosowań. Szczególną popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład curry.

Popularny w Polsce suszony, mielony imbir różni się w smaku od świeżego. Nie powinno się go stosować zamiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Imbiru nie powinno łączyć się z ziołami, gdyż te kłócą się z jego aromatem. Doskonale jednak komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków. Przedawkowanie imbiru może zepsuć nieodwracalnie smak potrawy. Dlatego należy stosować go z dużym umiarem.

Zalety imbiru:

ułatwia trawienie, olejek zawarty w imbirze pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie i rozkurczowo.
*

jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej, zapobiega wymiotom
*

zmniejsza zlepianie płytek krwi, przeciwdziała zakrzepom, zmniejsza poziom cholesterolu
*

łagodzi bóle miesiączkowe
*

leczy przeziębienia, zawiera substancje przeciwzapalne, przynosi ulgę chorym stawom, ma działanie rozgrzewające
*

leczy migreny
*

działa przeciwobrzękowo, zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, zmniejsza obrzęki
*

działa odkażająco i odświeżająco, leczy infekcje - można płukać nim gardło (w1 szklance ciepłej wody rozpuścić 2łyżeczki sproszkowanego imbiru )
*

poprawia ukrwienie mózgu, pamięć i koncentrację
*

przeciwdziała mdłościom po narkozie i chemioterapii - działanie przeciwwymiotne preparatów otrzymanych z kłącza imbiru potwierdzone zostało w licznych badaniach klinicznych.
*

poprawia krążenie, ma działanie rozgrzewające, także na narządy płciowe (uznawany za afrodyzjak).
Tosia
 
Posty: 230
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sty 2011, 18:25

Re: Zioła

Postprzez bielok » niedziela, 3 kwi 2011, 09:37

Cześć.

Koperek Pawełka :)
Załączniki
Pozdrawiam serdecznie
smoczysko - bieloczysko
gadzina wredna całkiem bezpośrednia,
kawał drania zarazem
co prześwit w drzwiach zajmuje swym zadem
bielok
 
Posty: 183
Dołączył(a): niedziela, 18 kwi 2010, 15:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Zioła

Postprzez marela » poniedziałek, 4 kwi 2011, 11:40

Ja na działce mam spory zielnik z ziołami wieloletnimi. Rośnie tam lubczyk ( maggi ), piołun, szałwia lekarska , melisa i melisa francuska, 2 rodzaje tymianku, rozmaryn, estragon, oregano, ruta, krwiściąg, hyzop i lawenda. Mam też szczypiorek czosnkowy no i oczywiście miętę pieprzową ale w innym miejscu , bo ona ma korzenie rozłogowe i poprzerastałaby mi wszystkie roślinki. Z jednorocznych wysiewam majeranek i bazylie zielona i czerwoną, rozsadzam je w tunelu foliowym, mam pewność, że ładnie urośnie. W domu w doniczce ma drzewko laurowe. Posadziłam tez w gruncie jeden krzaczek, ale przy tych mrozach zmarzł.
Obrazek
Tak mniej więcej wygląda po zimie-zdjęcie było robione kilka lat temu
Avatar użytkownika
marela
 
Posty: 63
Dołączył(a): sobota, 12 gru 2009, 14:41
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Sok z brzozy.

Postprzez Crael » poniedziałek, 18 kwi 2011, 13:52

Zaczął się właśnie sezon na zbieranie soku brzozowego. Ja sok brzozowy zbieram na kilka sposobów.
Pierwszy sposób jest taki, że jesienią wybieram sobie na kilku brzozach dość grube gałęzie i przywiązuje grubym sznurkiem do konara tak, żeby były zgięte w dół. Oczywiście można poszukać drzew, które mają same z siebie zwisające gałęzie. Wiosną obcinam końce gałęzi i podwieszam plastikową butelkę. Kontroluję 2-3 razy dziennie i gdy butelka jest pełna, to podwieszam pustą, a pełną zabieram. W ten sposób w zeszłym roku uzbierałem ok. 40 litrów soku.
Drugi sposób jest taki, że w pniu drzewa wiercimy otwór grubym wiertłem, w otwór wkładamy odpowiedniej grubości rurkę (tak, żeby dość ciasno wchodziła, albo nawet trzeba ją wbić) W rurce musi być zrobionych kilka- kilkanaście otworów. Pod wylot rurki podstawiamy naczynie i co jakiś czas sprawdzamy czy naczynie już jest pełne.
Ja w tym roku będę chciał nazbierać soku brzozowego i zapasteryzować.

Sok brzozowy ma bardzo duże zastosowanie. Przede wszystkim jest doskonałym środkiem na kamicę nerkową i kamienie w pęcherzu. Na kamicę nerkową dobrze jest dodać soku lub przecieru żurawinowego. Niektórym smak soku nie odpowiada, dlatego można dodać odrobinę miodu. Należy pić kilka razy dziennie po ok. 100- 200 ml.
Sok brzozowy uznawano za dobry środek na wzmocnienie i porost włosów. Płuczemy włosy 2-3 krotnie sokiem brzozowym i i po ok. ½ godziny spłukujemy czystą miękką wodą.
Sok brzozowy jest też stosowany w chorobie reumatycznej. Dodatkowo należy nacierać stawy pąkami brzozowymi macerowanymi w alkoholu.
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron