GRZYBY

GRZYBY

Postprzez elżbieta » poniedziałek, 13 wrz 2010, 10:13

Grzybiarze !!!!pomocy :D
w ogrodzie pod modrzewiami wyrosły mi grzyby ,,,w zeszłym roku rozpoznałam je jako maślaki modrzewiowe :) w tym roku wyglądają inaczej pod jednym drzewem i inaczej pod drugim :o może rozpoznacie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
bo nie chcę ,żeby później o mnie w dzienniku mówili :shock:
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: GRZYBY

Postprzez megan » poniedziałek, 13 wrz 2010, 10:22

Nie ma obaw-i jedne i drugie grzybki to maślaki modrzewiowe :)
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasami i stare
Avatar użytkownika
megan
 
Posty: 6
Dołączył(a): sobota, 5 cze 2010, 16:26
Lokalizacja: mazowsze

Re: GRZYBY

Postprzez elżbieta » poniedziałek, 13 wrz 2010, 10:31

bo pod trzecim modrzewiem wyrosły... te z Pragi :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: GRZYBY

Postprzez pedro » poniedziałek, 13 wrz 2010, 10:38

Pod trzecim drzewem to koźlaki, a maślaki rożnią się ponieważ rosły w różnym czasie - jedne młodsze (zamknięte), drugie starsze (otwarte)
Pozdrawiam pedro
Avatar użytkownika
pedro
 
Posty: 1147
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 16:56
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: GRZYBY

Postprzez elżbieta » poniedziałek, 13 wrz 2010, 16:22

otwarte ,zamknięte to pryszcz :D one różnią się kolorem, pod każdym drzewem inny kolor
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: GRZYBY

Postprzez elżbieta » wtorek, 21 wrz 2010, 15:37

A teraz te grzybki chlup :!: do słoiczka :D

Marynowanie podgrzybków
Składniki:
1 kg grzybów
30 g soli
1 cebula
1 łyżka cukru
250 ml octu 10%
3 liście laurowe
po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Sposób przyrządzania:
grzyby umyć, trzonki oskrobać i przyciąć. Cebulę obrać, opłukać, przeciąć na pół.
Zagotować 1 litr wody z 20g soli, wrzucić grzyby i cebulę. Gotować 15 minut. Grzyby odcedzić ,usunąć cebulę.
Zagotować 300 ml wody z octem, liściem laurowym, zielem, pieprzem, 10 g soli i cukrem. Wrzucić grzyby (można chwilę pogotować) rozłożyć do słoików ,dodać do każdego pokaźny kawałek papryki ostrej. Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: GRZYBY

Postprzez Crael » środa, 29 wrz 2010, 23:57

Ja grzyby marynuję w następujący sposób.
Grzyby czyszczę, myję i to koniec. Do marynowania wybieram same niezbyt duże kapelusze. Marynuję : borowiki, koźlaki czerwone i brązowe, podgrzybki, opieńki, turki, kowaliki vel symoniuki, modrzewiaki (nie obieram ze skórki) , ale i niezbyt dużo ich marynuję 1-2 słoiki (500ml). Gdy jestem na Suwalszczyźnie to marynuję 1-3 słoików saren (moje ulubione grzyby). Kiedyś zbierałem i marynowałem olszówki, ale ostatnio powiedzieli, że są trujące, dlatego też na początku sezonu grzybowego zjadam pierwszą znalezioną młodą olszówkę na surowo, żeby tradycji stało się za dość.
Maślaków praktycznie nie zbieram. W sezonie biorę któregoś dnia kosę i wycinam kilka wiader. Wybieram najładniejsze, najmniejsze i najmłodsze i je pasteryzuję n a sos do ziemniorów. Syn gdy był mały na Suwalszczyźnie robił sobie na maślakach ślizgawkę 
Jak marynuję:
Po pierwsze czyszczę i myję grzyby, odcinam ogonki. Gotuję w dowolnie osolonej wodzie. Każdy musi ustalić to według swojego smaku.
Grzyby gotuję (przepraszam za brzydkie określenie aldente)
Teraz kolej na zalewę:
Na 1 szklankę octu 10% daję 2,5 szklanki wody. Wrzucam kilkanaście ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela, kilka liści i łyżeczkę ziaren gorczycy. Dodaję też do poślednich grzybów łyżkę cukru. Do tych wykwintnych dodaję łyżkę miodu.
Do zalewy dodaję cebulę pokrojoną w kostkę ok. 1 cm i paprykę słodką pokrojoną tak jak cebulę, po kilka kawałków z każdego koloru. Dodaję też po kawałeczku pokrojonej czuszki.
Zalewę gotuję ok. 5- 10 minut w zależności od jej ilości.
Ugotowane i odcedzone grzyby wrzucam do gotującej się zalewy. Po zagotowaniu wyłączam palnik i grzyby wraz z zalewą przekładam chochelką do wymytych i wyparzonych słoików. Zakręcam wyparzonymi zakrętkami i odstawiam do wystygnięcia (Grzyby wraz z zalewą przekładam do świeżo wyparzonych i jeszcze gorących słoików.)
Życzę smacznego
pozdrawiam
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: GRZYBY

Postprzez Tadek50 » czwartek, 3 lut 2011, 20:57

Piękne grzybki , będę musiał kiedyś moje okazy pokazać.
Avatar użytkownika
Tadek50
 
Posty: 46
Dołączył(a): środa, 2 lut 2011, 18:33
Lokalizacja: Katowice/Mioduszyna

Re: GRZYBY

Postprzez Tadek50 » czwartek, 3 lut 2011, 22:00

Obrazek
Avatar użytkownika
Tadek50
 
Posty: 46
Dołączył(a): środa, 2 lut 2011, 18:33
Lokalizacja: Katowice/Mioduszyna

Re: GRZYBY

Postprzez Tadek50 » piątek, 4 lut 2011, 06:48

Na zdjęciu są prawdziwki,te pod gałęzią są innego koloru bo na brzegu lasu :D rosły,są kanie, rydze. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Tadek50
 
Posty: 46
Dołączył(a): środa, 2 lut 2011, 18:33
Lokalizacja: Katowice/Mioduszyna

Następna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron