KORBOL

Re: KORBOL

Postprzez elżbieta » piątek, 15 paź 2010, 10:41

Mój ostatni wyrób
Obrazek
Nadejszła jesień :shock: i czas na degustacje wyrobów dyniowych :P ,choć mam jeszcze dwa ogromne korbole w zanadrzu :lol:

żeberka 'Rodzynkowo"w sosie czosnkowo -pomidorowym z nutą majeranku :D podane z pyzami i specjałem ze słoiczka na powyżej zamieszczonym zdjęciu były niebiańskie :roll: niech żałuje kto nie jadł :D

ale czas tu na opinię po degustacji dyni słodko kwaśnej :shock: do następnych słoików dodam mniej tego diabelskiego :lol: :lol: :lol:
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: KORBOL

Postprzez Crael » niedziela, 17 paź 2010, 11:14

Ja robię podobną zupę krem na wywarze z kurczaka i warzyw, tylko zamiast dyni daję kabaczka, ale to prawie to samo :lol:
Obrazek

Do zupy robię grzanki czosnkowe. :lol: :lol:

Obrazek

pozdrawiam
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: KORBOL

Postprzez elżbieta » środa, 20 paź 2010, 16:33

Piknie!piknie
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: KORBOL

Postprzez Janko » niedziela, 21 lis 2010, 02:35

Coby trochę postów Wam nabić i odświeżyć temat to też napiszę - piknie, piknie :lol: :lol: :lol:
Janko
 
Posty: 19
Dołączył(a): środa, 11 sie 2010, 17:25

Re: KORBOL

Postprzez Wiedźma » wtorek, 8 paź 2013, 08:31

Wczoraj upiekłam dynię hokkaido. Podałam ją do obiadu zamiast ziemniaków (ot, taka fantazja ;) :lol: ).
Pedro stwierdził, że dynia jest "zarąbista" :D .
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KORBOL

Postprzez Wiedźma » środa, 20 sie 2014, 11:56

Zupa dyniowa trochę pikantna :). Przepis ?! To jedna wielka improwizacja ;) :).
Dynię obrałam, pokroiłam w kostkę, lekko skropiłam oliwą , posypałam ziołami i upiekłam do miękkości w piekarniku.Cebulkę i czosnek zarumieniłam na maśle dodałam do dyni i razem to wszystko zmiksowałam. Do wywaru warzywnego dodałam zmiksowaną dynię. Doprawiłam całość solą , pieprzem,ostrą papryką, gałką muszkatołową .
No i żeby zupa nabrała "wiedźmowatego" ;) wyrazu, dodałam duży serek topiony.
Załączniki
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KORBOL

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 6 paź 2014, 09:53

Sezon dyniowy w pełni :).
Załączniki
"makaronowa" kupiona w sklepie
Nasze zbiory
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KORBOL

Postprzez szamanicaaa » poniedziałek, 6 paź 2014, 11:40

Cudne zbiory!!!
A ja sadziłam dynię-i znowu nici-urosły ogromne pędy,zakwitła-i nie zawiązała nawet maleńkiego owocku.:(
Więcej nie sieję,nie sadzę-kupię gotowce :)
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: KORBOL

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 27 paź 2014, 08:38

Wczoraj przetworzyłam następną małą sztukę :D .Zrobiłam kluseczki i upiekłam bułeczki.

Przepis na kluski gnocchi (znaleziony w necie)
Składniki:
250 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
łyżeczka oliwy z oliwek,
300 g mąki,
1 jajko
szczypta pieprzu

Sposób przyrządzenia:
Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze. Po ugotowaniu dynie bardzo dobrze odsącz na sitku lub odparuj i zmiksuj na puree. Dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Do masy dosypuj stopniowo mąką i zagniataj gładkie ciasto. Powinno łatwo odchodzić od ręki. Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie krój je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdy kluseczek rozpłaszcz ząbkami widelca odciskając na klusce ich kształt.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek gotuj, aż wypłyną na powierzchnię i odcedzaj. Można je podawać same lub z masełkiem.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2424
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KORBOL

Postprzez mark33 » poniedziałek, 19 paź 2015, 17:13

Dynia marynowana ale ananas ;)
Składniki:
•Dynia - ok 2 kg
•Ocet spirytusowy 10% - 250 ml
•Woda - 750 ml
•Cukier - 250 ml
•Goździki - 3 na słoik


Przygotowanie:
Dynie obieramy, kroimy na kosteczki i układamy w słoikach. Do słoika dajemy po 3 goździki. Przygotowujemy roztwór: 3 szklanki wody, 1 szklankę octu oraz 1 szklankę cukru podgrzewamy w garnuszku, gotującym się roztworem zalewamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 3-5 min.
Załączniki
pokrojone
w wodzie z octem czeka aż wrócę z rowera :)
wieczorem pasteryzacja
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 253
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron