KORBOL

KORBOL

Postprzez elżbieta » wtorek, 17 sie 2010, 14:15

Podpuszczona przez Chefa Paula rozpoczynam nowy wątek ,żeby udowodnić Owemu ,iż smaki dzieciństwa nie zawsze winny przekładać się na banicję niektórych specjałów :lol:

DYNIA

"Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.Odpowiedni skład soli, znaczna zawartość karotenoidów i niska zdolność do wiązania azotanów .Miąższ owoców jest jadalny po ugotowaniu, można go też kandyzować i wytwarzać marmoladę. Cenione są również pestki dyni: zarówno do bezpośredniego spożycia, jak również w postaci tłoczonego z nich oleju.Dynia wykorzystywana jest również w gorzelnictwie :shock: "

Chef Paul namawiał mnie do wycięcia w dyni dziurek i zrobienia sobie Halloween albo przecięcia na pół i zrobienia sobie naczynia :lol: można i tak ...ja proponuję bezdomnym :posiać, wyhodować okaz ważący 493 kg -Nowy Rekord Polski :shock: i zamieszkać :lol: :lol: .....to był tylko żart ,bez urazy :roll:
Dynie zebraną na jesieni obieram ze skóry ,usuwam pestki i ścieram na tarce ,po porcjowaną w torebki zamrażam i mam zimą do różnych dań

ZUPA Z DYNI

0,5 kg dyni
pomidory świeże lub kartonik krojonych bez skórki
wywar warzywny
przyprawy

Ugotować wywar z włoszczyzny ,może być z wkładem mięsnym.
Na oliwie z oliwek lub innym oleju podsmażamy posiekaną cebulkę.Dynie obieramy ze skórki ,usuwamy pestki i ścieramy na tarce do jarzyn ,Wrzucamy na oliwę i przesmażamy ,potem dodajemy kartonik pomidorów lub świeże pomidory bez skórki i pestek ,dusimy chwilę i przekładamy do wywaru W zależności od smaku dodajemy koncentratu pomidorowego lub przecieru ( zupa musi mieć smak pomidorowy bardziej niż dyniowy :D ) wrzucamy papryczkę suszoną chili aby nabrała ostrego smaku ,doprawiamy solą , papryką ostrą ,słodką, ,pieprzem ...można też pieprzem cayenne, kuminem, tymiankiem.
podaję z pulpetami i ostrym żółtym serem startym

cdn :D
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: KORBOL

Postprzez elżbieta » wtorek, 17 sie 2010, 14:24

PLACKI Z DYNI

200 g dyni startej na dużych oczkach tarki
1 jajko
1 łyżka masła
1/2 szklanki mąki
sól i pieprz
olej do smażenia
można dodać 1 - 2 łyżeczki startego świeżego imbiru

Dynię zetrzeć ,żółtko oddzielić od białka, utrzeć z masłem. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką, ewentualnie imbirem, doprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron Podawać z sosem pomidorowym lub innym ewentualnie ze śmietaną

Sos pomidorowy: na zrumienić posiekany ząbek czosnku i pół cebuli. Dodać 1 puszkę pokrojonych pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżeczką brązowego cukru. Dusić pod przykryciem przez około 15 - 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wymieszać z posiekaną bazylią lub oregano.

cdn :D
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: KORBOL

Postprzez elżbieta » wtorek, 17 sie 2010, 16:19

Placki z dyni II

200 g dyni startej na dużych oczkach tarki
1 jajko
1 łyżka masła
1/2 szklanki mąki
sól i pieprz
olej do smażenia
łyżka mielonej papryki słodkiej
szczypta mielonej papryki ostrej

przygotować jak w przepisie poprzednim dodając paprykę ,można wkroić świeżą paprykę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę.Podawać same lub do pieczonego kurczaka lub sosów mięsnych wszelakich

cdn :D
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: KORBOL

Postprzez Chef Paul » wtorek, 17 sie 2010, 22:55

... zaraz tam "podpuszczona" :D ... pisz ... może się "przełamię" - choć zupka to raczej mi nie grozi (dodatek ciepłego mleka) :lol: ;)

pozdróweńka
unde venis et quo tendis
blog autorski
Kuchnia w ogrodzie
Avatar użytkownika
Chef Paul
 
Posty: 171
Dołączył(a): sobota, 12 gru 2009, 18:09
Lokalizacja: Florida / Wielkopolska

Re: KORBOL

Postprzez elżbieta » środa, 18 sie 2010, 01:10

Moja zupka nie ma mleka :lol: ba,nawet śmietany ....więc się nie wzdrygaj :mrgreen: :lol: ogólnie smakuje jak pomidorowa. bardzo pikantna ale dynia aksamitnie ją zagęszcza :D zapomniałam tylko tam dopisać ,że można blenderem zmiksować na krem ,a i podać z czym innym,np ryżem
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: KORBOL

Postprzez Wiedźma » środa, 18 sie 2010, 06:24

Nie wiem co Wy chcecie od zupy z mlekiem :o ;) ? A tak na poważnie to taką zupę serwowała nam babcia, ktora pochodziła ze wschodu . Ja nadal mam sentyment do tego dania :) . A jeszcze jak usłyszę w "Kargulach" jak Jaśko, który przyjechał z Ameryki, prosi o taką zupkę :lol: , to zaczynają mi ślinianki pracować :D .
Oczywiście jak zdobędę dobrą dynie, to napewno spróbuję dań elżbiety .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2423
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: KORBOL

Postprzez megan » środa, 18 sie 2010, 07:30

Chciałam zapytać jaka to musi być dynia do tych smakowitych potraw?Mam sąsiada,który dużo jej uprawia i karmi zwierzaki-a jest ona taka żółto-zielona i pomarańczowo-zielonkawa.Czy taka może być?
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasami i stare
Avatar użytkownika
megan
 
Posty: 6
Dołączył(a): sobota, 5 cze 2010, 16:26
Lokalizacja: mazowsze

Re: KORBOL

Postprzez elżbieta » środa, 18 sie 2010, 11:00

Jeszcze się nie wgryzłam w niuanse :D bo dla mnie dynia to dynia :lol: one prawie mają ten sam smak :roll: ....teraz "pracuję" na dyni zielonej z dużą żółtą plamą :o żółto -pomarańczowej chyba nie będę miała, bo wszystkie na polu zielono wyglądają :D ....w zamrażarce mam pomarańczową z tamtego roku i też jest spoko do zupy :D
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: KORBOL

Postprzez elżbieta » środa, 18 sie 2010, 11:37

DYNIA SŁODKO-KWAŚNA

dynia
rodzynki,
marchewka
główka czosnku
łyżeczka kolorowego pieprzu

Zalewa:
1\2 szkl octu, 1,5 szkl cukru, 4 szkl wody, 1 łyżeczka soli, 10 łyżek
oleju, 2 łyżki ostrej papryki w proszku ( zalewy starcza na ok 6 słoiczków dżemowych :D a więc kombinujcie :lol:nie podałam ile dyni)

Dynię obrać ,usunąć pestki i pokroić w dowolne kształty: kostkę , paski ,plasterki ;)
Zagotować zalewę (przy czym można by tu "organoleptycznie" uzyskać pożądaną słodkość odpowiadającą gustom wykonującego :D cukru powinno być 1 i 1/3 szklanki ,ja dosypałam troszkę )

Do każdego słoika dać na spód 10 plasterków marchewki,
10 rodzynek, 1 duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki i łyżeczkę kolorowego pieprzu. Na to ponakładać pokrojoną dynię ,zalać zalewą.
Pasteryzować 10-20 minut w zależności od stopnia dojrzałości dyni (ja użyłam jeszcze takiej nie dojrzałej, bo miała tylko wielkość "głowy" a w środku nie była miękka
)
:D właśnie dokonałam degustacji pierwszego słoiczka i jest jak dla mnie :lol: znakomita do polędwicy łososiowej lub szynki parmeńskiej ,szwarcwaldzkiej lub westfalskiej albo Anetkowej :D :D :D na razowej kromce chleba :lol: :lol: :lol: myślę ,że do pieczonego kurczaka będzie też cool, nie col ;)

cdn :D
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Re: KORBOL

Postprzez elżbieta » czwartek, 19 sie 2010, 13:57

[img][img=http://images49.fotosik.pl/328/cafba72f32fae881m.jpg][/img]

dzisiejszy obiad :D

Racuszki z dyni z indykiem w curry

proporcja na 6 racuchów:
1 szklanka pure z dyni
1 jajko
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
2 - 3 łyżki bułki tartej
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
Obraną dynię zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć sok ,dodać jajko, natkę pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem (dużo :twisted: ). Dodać tyle bułki tartej, aby można było uformować placuszki ,ale im mniej bułki tartej tym delikatniejsze racuchy. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju, aż się zrumienią, przez około 3 - 4 minuty z każdej strony. Podawać do dań mięsnych lub z drobiu, z ulubionym sosem.
do tak przygotowanych racuszków podałam sos z indyka ze świeżą papryką czerwoną i curry

cdn :D
Baba Zelżbieta
Będzie dobrze, jak złe kark złamie.(przysłowie ludowe)
Avatar użytkownika
elżbieta
 
Posty: 136
Dołączył(a): niedziela, 2 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Sochaczew k/Żelazowej Woli

Następna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość