przez Crael » sobota, 29 sty 2011, 21:45
Kiedyś robiłem ciasto na pierogi tak, że dodawałem do mąki zwykłej wody i było dobrze. Później zamiast zwykłej wody używałem wody mineralnej gazowanej. Ostatnio od ok 2 lat zamiast wody dodaję maślankę. Ciasto jest wtedy miękkie i puszyste.
Właśnie dzisiaj kupiliśmy m.in. maślankę i będę jutro lepił pierogi.
Farsz to płucka i serca wieprzowe ugotowane i zmielone na oczkach 4-5 mm.
dodana sól, gałka, grubo mielony pieprz, pieprz ziołowy.
Co do mrożenia to posypuję tacki mąką i układam na nich surowe pierogi, następnie wkładam do zamrażarki i mrożę. Następnego dnia zamrożone pierogi pakuję do torebek i z powrotem do zamrażarki.
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)