Świąteczne specjały

Re: Świąteczne specjały

Postprzez szamanicaaa » wtorek, 22 mar 2016, 09:56

Ekstra sprawa takie śledzie- mąż też :lol:
Muszę swojego wysłać na kursy bo przez te śledzie przestanę być jego żoną :lol:
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 381
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Świąteczne specjały

Postprzez mark33 » poniedziałek, 12 gru 2016, 16:19

Przygotowań kork kolejny, pierwszym był kwas buraczany.
Załączniki
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 252
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Świąteczne specjały

Postprzez szamanicaaa » wtorek, 28 lut 2017, 21:39

A ja zapytam jakie śledzie kupujecie- z jakiej firmy?
Dziś chcialam kupić śledzie solone-ale w składzie każde miały długą litanię-więc nie kupiłam żadnych :(
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 381
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Świąteczne specjały

Postprzez mark33 » środa, 1 mar 2017, 17:33

Przeważnie kupuję w Auchanie 3 kg wagon lub na wagę na stoisku, sklep wybieram dla tego, że zawsze mają ocet jabłkowy w normalnej cenie :) jest zawsze gorczyca i ogólnie mam wszystko w jednym miejscu.załatwione.
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 252
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Świąteczne specjały

Postprzez szamanicaaa » środa, 1 mar 2017, 20:04

Nie mam tego sklepu u siebie-bo ja na zadupiu mieszkam.Na wagę nie znalazłam nigdzie-a takie najbardziej by mi odpowiadały.
Avatar użytkownika
szamanicaaa
 
Posty: 381
Dołączył(a): niedziela, 27 cze 2010, 11:40
Lokalizacja: Piękne Roztocze :)

Re: Świąteczne specjały

Postprzez Wiedźma » piątek, 24 mar 2017, 13:09

U nas ostatnio dominują śledzie "po wiejsku". Znalazłam przepis w necie, ale oczywiście ;) go trochę zmieniłam na swoje potrzeby.
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych (ja kupuję na tacce a'la matiasy w oleju)
2 średnie cebule
kilka ziaren ziela angielskiego (4-5)
3 liście laurowe
1 szklanka wody
2 łyżki octu
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka cukry
1/3 łyżeczki soli
1/3 mielonego pieprzu

Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy w wodzie (oczywiście jeżeli kupimy filety solone). Ja zlewam tylko z tacki olej
Śledzie kroimy w odcinki 4-5 centymetrowe
Cebulę kroimy na piórka. Ja przelewam pokrojoną cebulę wrzątkiem i zlewam zimną wodą.
W słoiku układamy warstwami cebulę i śledzie posypując pieprzem.
Wszystkie składniki (woda,ocet, sól,cukier,lisie laurowe, ziele angielski, gorczyca) zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia
Po ostudzeniu zalewy, zalewamy nią śledzie. Wstawiamy do lodówki i na drugi dzień możemy już jeść.
Ja nie układam warstwami tylko wszystko mieszam
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2413
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Świąteczne specjały

Postprzez Maruda » sobota, 25 mar 2017, 11:35

Dzięki!
Będę robił już jutro, dziś mam gościa HI :) a jest nim moja wnuczka Martusia
Avatar użytkownika
Maruda
 
Posty: 296
Dołączył(a): wtorek, 9 mar 2010, 13:00

Re: Świąteczne specjały

Postprzez mark33 » sobota, 25 mar 2017, 21:55

Fajny przepis nic tylko przetestować :) dzięki
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 252
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Świąteczne specjały

Postprzez mark33 » niedziela, 17 gru 2017, 13:03

Wczoraj była rybna sobota, zrobiłem śledzie, przygotowałem kapie ale dziś nie o tym miałem pisać. Dziś zmajstrowałem zupę z kręgosłupów po filetowaniu karpia. Chciałem lekki rosół ale filetowanie wyszło tak sobie to postawiłem na rybny. I tu zagwozdka jak to fajnie doprawić? Na co dziś mam smaki i bęc FISH MASALA do ryb, dodałem łyżkę sosu sojowego marchewkę, pietruszkę i cebulę dla słodkości. Wyszła mega zupka to się dzielę odkryciem :)
Avatar użytkownika
mark33
 
Posty: 252
Dołączył(a): niedziela, 15 maja 2011, 17:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Świąteczne specjały

Postprzez Wiedźma » poniedziałek, 18 gru 2017, 08:10

mark33 napisał(a): i bęc FISH MASALA do ryb,

Nie spotkałam w sklepie takiej przyprawy, ale dzięki za podpowiedź :). W kuchni warto eksperymentować :D .
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2413
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron